Site icon Fűszerekről

Zsálya

Zsálya

Zsálya

Zsálya népies neve: kerti zsálya, orvosi zsálya 

Latin neve: Salvia officinalis L.

A Földközi-tenger mentén, de különösen a dalmát tengerpart karsztos vidékéről származó és nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú, kesernyésen aromás ízű növény. Már a középkorban is kedvelt és nagyon becsült fűszer és gyógynövény volt zöld színű levele. A kereskedelemben a levelek (Salviae folium) használatra készen, felvágva kerülnek forgalomba. Egyes országokban és családoknál közkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel (különösen rozmaringlevéllel) párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. 

Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. 

A zsályalevelek egyben hasznos gyógynövényt is jelentenek házipatikánk részére, mivel forrázata illóolaj-, cseranyag-tartalmánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a zsálya bizonyos hatóanyagai mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben vagy hosszú távú fogyasztás esetén. Ezért a zsálya fogyasztását mérsékelt mennyiségben és csak szakértői tanács alapján ajánlott.

Jól zárható edényben tartandó!

A zsálya számos más fűszerrel jól párosítható, és különféle ételek ízét lehet fokozni vele. Íme néhány ötlet, hogyan lehet kombinálni a zsályát más fűszerekkel:

  1. Rozmaring: A rozmaringgal együtt fantasztikus párosítás, különösen a bárányhúsok és a csirkemell fűszerezéséhez.

  2. Kakukkfű: A kakukkfűvel való kombináció jól működik a zöldségekhez és a húsfélékhez is.

  3. Fokhagyma: A fokhagymával együtt intenzív és ízletes kombinációt alkotnak. Próbáld ki a fokhagymás zsályás tésztaszószt vagy a fokhagymás csirkét.

  4. Citromhéj: A citromhéjjal együttesen friss és citrusos

Zsálya termesztése

Zsálya termesztése: Ültethető kiskertbe, de nagyüzemileg is termesztik. Talaj tekintetében nem igényes. Tavasszal vagy ősszel magról, tőosztással, ritkábban dugványozással szaporítják. A palánták langyoságyi edzés után májusban ültethetők állandó helyre. A megerősödött töveket időnként –virágzás előtt–nyessük meg,

majd a leveleket lefosztva napfénymentes helyen szárítjuk.


Források: wikipedia

 

Exit mobile version