Zsálya népies neve: kerti zsálya, orvosi zsálya
Latin neve: Salvia officinalis L.
A Földközi-tenger mentén, de különösen a dalmát tengerpart karsztos vidékéről származó és nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú, kesernyésen aromás ízű növény. Már a középkorban is kedvelt és nagyon becsült fűszer és gyógynövény volt zöld színű levele. A kereskedelemben a levelek (Salviae folium) használatra készen, felvágva kerülnek forgalomba. Egyes országokban és családoknál közkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel (különösen rozmaringlevéllel) párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek.
Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.
A zsályalevelek egyben hasznos gyógynövényt is jelentenek házipatikánk részére, mivel forrázata illóolaj-, cseranyag-tartalmánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású.
Azonban fontos megjegyezni, hogy a zsálya bizonyos hatóanyagai mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben vagy hosszú távú fogyasztás esetén. Ezért a zsálya fogyasztását mérsékelt mennyiségben és csak szakértői tanács alapján ajánlott.
Jól zárható edényben tartandó!
A zsálya számos más fűszerrel jól párosítható, és különféle ételek ízét lehet fokozni vele. Íme néhány ötlet, hogyan lehet kombinálni a zsályát más fűszerekkel:
-
Rozmaring: A rozmaringgal együtt fantasztikus párosítás, különösen a bárányhúsok és a csirkemell fűszerezéséhez.
-
Kakukkfű: A kakukkfűvel való kombináció jól működik a zöldségekhez és a húsfélékhez is.
-
Fokhagyma: A fokhagymával együtt intenzív és ízletes kombinációt alkotnak. Próbáld ki a fokhagymás zsályás tésztaszószt vagy a fokhagymás csirkét.
-
Citromhéj: A citromhéjjal együttesen friss és citrusos
Zsálya termesztése
Zsálya termesztése: Ültethető kiskertbe, de nagyüzemileg is termesztik. Talaj tekintetében nem igényes. Tavasszal vagy ősszel magról, tőosztással, ritkábban dugványozással szaporítják. A palánták langyoságyi edzés után májusban ültethetők állandó helyre. A megerősödött töveket időnként –virágzás előtt–nyessük meg,
majd a leveleket lefosztva napfénymentes helyen szárítjuk.
Források: wikipedia