Site icon Fűszerekről

Citrom

Citrom

Citrom

Citrom népies neve: citronyád, citrony 

Latin neve: Citrus medica L.

Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3-5 méteres fa gyümölcse (citri fructus) egész évben terem.
Háziasszonyaink sokan nem is gondolják, hogy a hazánkban teázásra elkönyvelt citrom héja, leve sokoldalúan felhasználható konyhafűszer. Indiában fedezték fel és ma már Európa déli részein, Kaliforniában, Floridában is termesztett 3-5 m magas fa, mely egész évben hozza terméseit (Citri fructus). 

Citrom termés héja megszárítva, spirális szalagokban vagy kockára vágva kerül forgalomba (Citri pericarpium). Így azonban csak édes- és likőripari üzemekben használják fel. Otthon a legjobb friss állapotban tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. A friss, megmosott terméseket vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér belső résztől mentes legyen, mivel az keserű és a héját élvezhetetlenné teszi. A citromlé vitaminokban gazdag. Rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat azzal, ha citromlével ízesítjük, tálaljuk —és nem konyhaecettel—mert így sokkal aromásabb és a szervezet számára is egészségesebb lesz. Megreszelve dió-, máktöltelékbe, fűszertésztákba, túrótöltelékbe használják. A citrom héja vagy leve felhasználható még gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. 

A citrom felhasználása:

Felhasználása: A citromnak emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása is van. Meghűléses esetben, többször kúraszerűen fogyasztva: ½ citrom leve, ugyanannyi forró vízzel, mézzel vagy cukorral elkeverve nagyon jó szolgálatot tesz.

Források: wikipedia 

 

Exit mobile version