Kakukkfű népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián, tömjénfű
Latin neve: Thymus serpyllum-vulgaris L.
Kakukkfű hazánk majd minden szárazabb, füves részén vadon is előfordul (Th. serpillum), de a kertekben és gazdaságokban is termesztik (Th. vulgaris).
Mindkét fajta sokoldalúan használt fűszer. Kellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. Már az egyiptomiak és görögök is kedvelték, de újabban majd minden ország konyhareceptjeiben felfedezhető. A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Vágott vagy morzsolt állapotban kerül a kereskedelembe. Általában majorannával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Sajátságos aromája miatt óvatosan kell használni, mert csak kis adagban élvezhető, különben erős illatánál fogva megváltoztatja az étel eredeti jellegét.
Értékės aromájának megőrzése végett jól záró edényben tar. tandó. Nálunk ma méltatlanul mellőzik, pedig régebben kedvelt, speciális ízhatásokat értek el vele. Felhasználható nehezebben emészthető leveseknél (bab-, borsó-, burgonya-, paradicsom. hal-, káposzta-), burgonyafőzelékben, salátáknál (burgonya-, zeller-, paradicsom-, paprika-) és baromfi, marhasültek, erdélyi tokány, ürücomb, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, halételek, vörösbor-mártás fűszerezésére. Külföldön a körözöttek divatos ízesítője. A pikáns ételek, a tüdővagdalék és májkeverék lelkének is nevezik. Értékes alkatrésze a növényi ecetnek. Ártalmatlan fűszer és ezért diétás ételeknél nyugodtan illatosíthatunk és ízesíthetünk vele.
Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Használja a konzervipar is.