A boróka lekvár elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:

  • 500 g friss borókabogyó
  • 500 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál pektin

Boróka lekvár elkészítése:

Így készítsd el a boróka lekvárt:

  1. Mossd meg alaposan a borókabogyókat, majd tedd egy nagy serpenyőbe.
  2. Öntsd rá a cukrot, majd keverd össze a bogyókkal.
  3. Lassú tűzön melegítsd fel a keveréket, amíg a cukor felolvad, majd forrald fel és főzd kb. 15-20 percig.
  4. Add hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverd össze.
  5. Egy kis tálban keverd össze a pektint egy kevés vízzel, majd add hozzá a borókalekvárhoz, és forrald további 5 percig, amíg a lekvár besűrűsödik.
  6. Vegyél ki egy kanalat a lekvárból, és teszteld, hogy megfelelően besűrűsödött-e. Ha nem, folytasd a főzést még néhány percig, majd teszteld újra.
  7. Ha a lekvár megfelelő sűrűségű, vedd le a tűzről, majd hagyd kihűlni.
  8. Töltsd a lekvárt sterilizált üvegekbe, majd tárold hűvös helyen.

A borókalekvárt kenyérre, pirítósra, vagy akár húsokhoz is tálalhatod, ízlés szerint. Jó étvágyat!

Forrás: wikipedia