A boróka lekvár elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:
- 500 g friss borókabogyó
- 500 g cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál pektin
Boróka lekvár elkészítése:
Így készítsd el a boróka lekvárt:
- Mossd meg alaposan a borókabogyókat, majd tedd egy nagy serpenyőbe.
- Öntsd rá a cukrot, majd keverd össze a bogyókkal.
- Lassú tűzön melegítsd fel a keveréket, amíg a cukor felolvad, majd forrald fel és főzd kb. 15-20 percig.
- Add hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverd össze.
- Egy kis tálban keverd össze a pektint egy kevés vízzel, majd add hozzá a borókalekvárhoz, és forrald további 5 percig, amíg a lekvár besűrűsödik.
- Vegyél ki egy kanalat a lekvárból, és teszteld, hogy megfelelően besűrűsödött-e. Ha nem, folytasd a főzést még néhány percig, majd teszteld újra.
- Ha a lekvár megfelelő sűrűségű, vedd le a tűzről, majd hagyd kihűlni.
- Töltsd a lekvárt sterilizált üvegekbe, majd tárold hűvös helyen.
A borókalekvárt kenyérre, pirítósra, vagy akár húsokhoz is tálalhatod, ízlés szerint. Jó étvágyat!
Forrás: wikipedia