Porvence fűszerkeverék (Herbes de Provence) egy olyan fűszerkeverék, amely számos olyan fűszernövényt tartalmaz, amelyek Dél-Franciaországban nőnek a legdúsabban. Ennek megfelelően az adott régióban az ételek legfőbb összetevője, szinte minden főzés során használjuk. A keverékek jellemzően szárított gyógynövényekből készülnek, és az ételek fűszerezésére szolgálnak.

Ha ezen a nyáron nem tudsz eljutni Provence-ba, csak egy csepp Provence-i fűszernövény is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül a francia vidéken érezd magad.

Íz: Édes, fás
Legnépszerűbb felhasználás: Hús, szárnyas, zöldség

A recepttől és a szakácstól függ, hogy milyen fűszernövényeket használnak fel, és milyen arányban használják őket. A legalapvetőbb keverékek közé tartozik a só, rozmaring , majoránna és kakukkfű. Gyakran hozzáadnak levendularügyet is, és egyes keverékek édesköménymagot, zsályát , tárkonyt és még citrushéjat is tartalmaznak.

Provence fűszerkeverék felhasználása

Akár pácban, akár szárított formában a hús bedörzsölésével, a provence fűszerkeverék remek ízesítője a grillezett húsoknak, halaknak és zöldségeknek. Gyakran használjuk ezt a keveréket a kemencében sült csirke fűszerezésére is. Próbáljon meg néhány csipetnyit hozzáadni egy saláta vinaigrette-hez, vagy keverje össze a fűszernövényeket jó olívaolajjal, hogy mártogatós szószt készítsen friss kenyérhez.

 

Források: wikipedia