Petrezselyem népies neve: petrezsirom, petrezselem 

Latin neve: Petroselinum hortense-sativum H.

Petrezselyem az a fűszernövény, mely egyetlen háztartásban sem hiányozhat. Levest főzni és az ételeket elkészíteni enélkül úgyszólván nem is tudnánk. 

A petrezselyem zöldjét frissen és szárított állapotban használjuk, azonban nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszti aromáját és vitamintartalmát. A növényt finomra vágva csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk a kész ételekhez, míg a sülteknél együtt sütjük a húsokkal. Ízesítőként való felhasználása szinte kimeríthetetlen: levesekhez, töltelékekhez, főzelékfélékhez, főtt és pirított burgonyák ízesítéséhez éppúgy használják, mint tojásételek, saláták díszítéséhez. Nélkülözhetetlen a zöld fűszerkeverékek összeállításánál is. Nagyon jól felhasználható bizonyos szagok (bélszag) eltüntetésénél, ugyanis, ha a sütésre elkészített kacsát, libát, csirkét apróra vágott petrezselyemzölddel bedörzsöljük vagy csomóba kötve a szárnyas belsejébe tesszük, majd alufóliába csomagolva megsütjük, akkor illata elnyomja a sokak által  kellemetlennek mondott bélszagot. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

A növény illó olajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz, Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen. 

A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású.

Petrezselyem tárolása, tartósítása:

Kiszárítás után felmorzsolva, vagy felaprítva fagyasztóban tárolhatjuk. Jó ötlet Jégkocka tartóban fagyasztani így könnyebben fel tudjuk használni.

Források: wikipedia