Paradicsom népies neve: paradicska, tomata
Latin neve: Solanum lycopersicum L.
Úgy hisszük, ez az a konyhanövény, amelyet a magyar házi- asszonyoknak nem kell különösen bemutatni. Az utóbbi időben azonban fogyasztása rendkívül nagy mértékben emelkedett, úgyhogy itt mi ízesítőként való felhasználásának nagy jelentőségéről és magas tápértékéről kívánunk ismertetőt adni.
Kevés olyan konyhanövényt ismerünk, amelyet oly sokoldalúan lehet felhasználni és annyi vitamint (A-B-C) tartalmazna, mint a paradicsom. A ,karotin” létfontosságú táplálóeleme az emberi szervezetnek, és ebből a frissen szedett paradicsom 1,6 mg-százalékot tartalmaz. De ezenkívül ásványi anyagokban, gyümölcssavban is gazdag. A kedvező magyar klíma- és talajviszonyokon kívül mindezek helyes aránya is biztosítja a magyar paradicsom sikerét, finom ízét, zamatát, aromáját, amelynek következtében —nyersen és feldolgozva— az emberek csemegéjévé avatta. Nyersen valóságos gyümölcsként fogyasztjuk, és ez így is jó, mivel főzésnél tápértéke csökken, de mint konyhanövény levesnek, mártásnak, savanyúságnak, átpasszírozva italnak is sokféle módon használható. Különösen télen, a vitaminszegény időkben, a paradicsompüré „Vitapric” felhasználása mind hideg, mind meleg ételeknél egyaránt igen egészséges. 10-20 dkg paradicsom elfogyasztásával szervezetünk egész napi C-vitamin-szükségletét kielégíthetjük.
Paradicsom termesztése
Az egyre fokozódó fogyasztás és feldolgozás —hazai és külföldi vonatkozásban egyaránt— odavezetett, hogy a konyhakerteken kívül ma már hatalmas területeken folyik a nagyüzemi termesztése. Az újonnan nemesített, korszerű paradicsomfajták, amelyek nyers fogyasztásra és nagyüzemi feldolgozásra egyaránt alkalmasabbak, már az egész világon kinccsé váltak, és óriási mennyiségeket exportálunk belőle. Ilyen fajta például a gépi szeletelésre alkalmas hosszanti formájú és a könnyen hámozható ovális formájú paradicsom.
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. „Tomatin” nevű alkaloidjából külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek. A diétás étrendbe is nagyon beleillik. A gyengébb gyomrúak hámozva fogyasszák, mert így könnyebben emészthető.