Site icon Fűszerekről

Narancshéj

Narancshéj

Narancshéj

Narancshéj népies neve: oránzs, auranci 

Latin neve: Citrus aurantium L.

Narancshéj a mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek megszárított külső héja. Ez szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel. A kereskedelemben kétféle —édes és keserű- változatban kapható, aszerint, hogy mire akarják felhasználni. A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben —színe alapján— „flavedó”-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit ,,albedó”- nak neveznek. Az értékes rész a flavedó, mert ebben vannak az illóolaj-tartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat stb. 

Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Süteményekbe, fahéj teába ízesítőnek kiváló

Itt említjük meg a „kürasszókérget”, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a híres ,,Curacao” (kürasszó) néven ismert likőrt.

Források: wikipedia

 

Exit mobile version