Site icon Fűszerekről

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma népies neve: kurkunna gyökér 

Latin neve: Curcumae longa L.

A fűszer a kurkuma sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzse és gumója (Curcumae rhizoma). Méregmentes sárga festékanyaga miatt ,indiai sáfránynak” is nevezik. Ételek és italok ártalmatlan szinezője. Hazája a tropikus Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

Sajátságos aromája miatt a túlfűszerezett ételeket kedvelők használják, de ma már úgyszólván csak a „Worchester mártás” és a „Curry” fűszerkeverék egyik alkatrésze. Nagyon jó étvágygerjesztő hatású.

A növény legfeljebb 5 százalékban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű. Fűszerkéntalkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti.

Források: wikipedia

Exit mobile version