Kapor népies neve: fűszerkapor, uborkafű 

Latin neve: Anethum graveolens L.

 

Kapor a Földközi-tenger vidékéről került hozzánk ez a régi idők óta használt fűszer. Nagyüzemben és kertekben is termesztik. Zöld virágos része nyersen és morzsolt állapotban, szárazon (Anethi folium), valamint magva (Anethi fructus) használható fűszerezésre. A magyar konyha kedvelt fűszere. Jellegzetes, általánosan ismert, össze nem téveszthető, átható nehéz aromáját illóolajtartalmától nyeri. Sokoldalú felhasználása az egész világon híres fűszerré avatta.

Ismert, hogy vele pompás ízű kaporszósz készíthető főtt marha- és tyúkhúshoz, húsgombócokhoz, különböző hal-, rák-, csigaételekhez. Ezenkívül levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, sajtételek, mártások ízesítésére, valamint kovászos uborka, paprika, savanyú káposzta és tök eltevésénél használják. Aromája forró zsírban vagy rántásban jól érvényesül. Jó tejfölös tökfőzelék és töltött tök el sem képzelhető nélküle. Ha székelygulyást tálaláskor frissen vágott kaporral meghintünk, különösen ízletes lesz. Használatával azonban takarékoskodjunk, mert különben fanyar, kesernyés ízt ad az ételnek. Mártások készítésénél ne főzzük bele, hanem csak tálalás előtt keverjük az ételhez, mert így is hamar áthatja fűszeres illatával. Használják még növényi ecetek ízesítésére és fűszerkeverékek készítésére. Megtalálható a konzerv-, cukor- és illatszeripar készítményeiben is. 

Erős aromája miatt jól elzárva kell tartani. 

Teája kitűnő háziszer felfúvódásnál, emésztési zavaroknál, álmatlanságnál. A kaprot gyógynövényként már az egyiptomiak is ismerték, a belőle főzött teát fejfájás ellen ajánlották. Az újabb kori népi gyógyászatban elsősorban bélpangás ellen és az emésztés javítására használják. Hatásos mind por, mind főzet formájában. Az elporított kapormagból —amelyhez édesítő szerként cukrot is kevernek— evés előtt ½ órával 1 kávéskanálnyi az adag. Teakészítéshez 1 evőkanál port adnak 1pohár vízhez és a megszűrt főzetből ½ pohárnyit itatnak a beteggel. A kaporteát nemcsak gyomor- és bélbántalmaknál használják, hanem mint vízhajtót és köhögtetőt is ismerik.

 

Kapor termesztése

Magról, állandó helyre vetik 40-45 cm-es sortávolságra, míg azonnali fogyasztásra, nyers kapor termesztésére, 15 cm-es a megfelelő sortávolság. A kapormagot akkor kell aratni, ha a magok barnászöld színűek. Zöld növény vagy morzsolt áru előállításához még virágzás előtt kell levágni.