Kálmos

Népies neve: bécsi sás, kálmus, kálomista gyökér, orvosi kálmos, vizililiom 

Latin neve: Acorus calamus L.

A kálmos a trópusi és szubtrópusi régiókban őshonos, de világszerte termesztik és használják gyógyászati ​​és kulináris célokra. A mocsaras helyeken, állóvizek partjain élő növény gyökere (Calami rhizoma) hámozva vagy hámozatlan állapotban, vágva vagy porítva kerül a kereskedelembe. Kellemes illatú, kesernyésen fűszeres ízű növény. Gyökere a leginkább használt része a növénynek. A gyökérnek jellegzetes, erős illata van, és számos jótékony hatással rendelkezik. A kálmos gyökérét hagyományosan használják az emésztőrendszeri problémák, például az étvágytalanság, a puffadás, a hasmenés és a gyomorégés kezelésére.

Illó olajat, nyálkát, cseranyagot, keményítőt tartalmaz. Mint fűszert csak speciális esetekben, egyes gyümölcsleveseknél, gyümölcssalátáknál kedvelik. Leginkább borok, likőrök és gyomorpálinkák fűszerezésére használják. 

Kitűnő étvágygerjesztő, idegerősítő, vértisztító, gyomorerősítő.

Fontos megjegyezni, hogy a kálmosnak bizonyos vegyületei vannak, amelyek hatással lehetnek az idegrendszerre, és mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben vagy hosszabb ideig tartó fogyasztás esetén. Ezért a fogyasztását mérsékelten és csak szakértői tanács alapján ajánlott.