Fokhagyma népies neve: büdös hagyma, foghagyma 

Latin neve: Allium sativum L.

Fokhagyma nélkül a magyar konyha el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termesztik és az egész világon kedvelik kiváló minősége és különlegesen érdekes ízjavító hatása miatt. 

A fokhagymának egyes ókori népek különös varázserőt tulajdonítottak, s gerezdjeit amulettként hordták a nyakukban. Később a különféle kuruzslószerekkel együtt orvosságként is használták. A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomáscsökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-2784599480067987" data-ad-slot="6395503525" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illó olajat, C-vitamint tartalmaz. 

Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az allilszulfid adja. Nyersen, szárítva, por és újabban krém alakban is vásárolható. Felhasználása, illetve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható: levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, szószok és saláták készítéséhez. Bizonyos kolbász-, szalámiáruk elkészítésénél elengedhetetlen. 

A fokhagymát intenzív, tartós szaga miatt sokan nem szeretik. Átható ízét és szagát fokozza, ha helytelenül zsírban pirítjuk, mert ezáltal megkeseredik. A korszerű főzési előírások szerint a fokhagymát egész gerezdben kell az ételbe tenni vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Ilyen módon sokkal frissebb, aromásabb ízt ad, anélkül, hogy kellemetlen szagot árasztana. A főtt ételből, például húslevesből vagy kocsonyából az étel elkészülte után a fokhagymát dobjuk ki. Azok, akik egyáltalán nem bírják illatát, pótolhatják vöröshagymával vagy metélőhagymával

Az átható és kellemetlen fokhagymás leheletet csökkenthetjük, illetve elmulaszthatjuk, ha fogyasztás után szájat mosunk, majd megiszunk egy pohár tejet vagy elrágunk egy-két szem pörköltkávét.

A fokhagyma termesztése

A fokhagyma termesztése egyszerű és sokak által kedvelt kertészeti tevékenység. A fokhagyma ültetésekor fontos az időzítés és a megfelelő hely kiválasztása, és az ültetés előkészítésének gondos elvégzése.

Itt vannak a lépések, amelyek segítenek a fokhagyma termesztésében:

  1. Válassz ki egy jól napfényes helyet a kertedben, amelynek a talaja jó vízelvezetéssel rendelkezik. Ha a talaj savas, akkor adj hozzá mészport, hogy javítsd a pH-értékét.
  2. Távolítsd el az összes gyomot és köveket az ültetés helyéről, majd ássa fel a talajt, hogy megkönnyítse a fokhagyma ültetését.
  3. Vásárolj egészséges, nagy, száraz gerezdeket vagy használhatsz az előző évi termésedből.
  4. Távolítsd el a fokhagyma külső, száraz héját, de ne bontsd meg a belső héjat.
  5. Áss egy 5-7 cm mély és kb. 10 cm széles ágyást, ahol a fokhagyma gerezdeket elültetheted, és hagyj legalább 15-20 cm távolságot a sorok között.
  6. Helyezd a fokhagyma gerezdeket a talajba, a hegyesebb végükkel felfelé.
  7. Fedd be a gerezdeket kb. 2-3 cm vastagságú mulccsal, például szalmával vagy szalma pellettel.
  8. Öntözd meg az ültetett területet, hogy nedves maradjon, de ne álljon a vízben.
  9. Évente egyszer kell trágyázni és rendszeresen öntözni.
  10. Vágd le a virágzó szárait, amikor elkezdenek meghalni.
  11. A virágzás után amikor a levelek elkezdenek sárgulni és elszáradni ásd ki a fejeket.

A fokhagyma általában nyár végén érik.

Források: wikipedia