Fahéj népies neve: ceyloni fahéj, cinnet, cinnamomi
Latin neve: Cinnamomum cassia B.
Fahéj úgyszólván mindenki által ismert és majd mindennap használatos illatos konyhafűszer. Egyike a legrégibb ízesítőknek. Ceylon szigetén és a Szunda-szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló és termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna színű fűszer (Cinnamomi cortex). Jellemző illatú és édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer. Vágott darabokban vagy őrölt állapotban árusítják.
Illó olajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt tartalmaz.
Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni fahéj, majd a kínai és a malabári. E kedvelt fűszert a háztartásokban és a vendéglátóiparban egyaránt használják. Őrölt állapotban mézeskalács, almáslepény, rétes, diós piskótatészta, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egész állapotban befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok és egyéb italok készítésénél használják. Egyre inkább ízesítenek vele sós ételeket, például a bárányhúst, de ilyenkor kevesebbet használnak belőle, mint a desszertekhez. Kevésbé ismert, hogy a konyhaművészet kis mennyiségben ízfokozóként használja.
Jótékony hatása
A gyógyászatilag emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák. Az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben megállapították, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkentette a vizsgálatban részt vevők vércukorszintjét és vérnyomását. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy három hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért étrend-kiegészítőként való fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.
Az illatszeripar termékeinél is találkozhatunk kellemes illatával.
Mind az őrölt, mind az egész fahéjat száraz, idegen szagoktól, fénytől védett helyen kell tárolni.
Fahéj tea készítése
Tölts meg egy edényt 3 csésze vízzel, dobjál bele 4 db fahéjrudat, és tedd a tűzhelyre.
Fedjük le és forraljuk fel, majd hagyjuk állni körülbelül 15 percig.
Poharakba töltjük fahéjrúddal együtt. Ízlés szerint cukorral vagy mézzel tálaljuk.
Tovább ízesíthetjük narancshéjjal, vagy mentával.
Források: wikipedia