Chipotle jellegzetesen közép-amerikai fűszer, melyet használva füstös ízt kölcsönözhetünk ételeinkbe. A Chipotle paprika valójában jalapeño, amelyet füstöltek és szárítottak, így intenzív ízt és gazdag füstösséget adnak. Moritas néven is ismert; füstös és gazdag ízével Mexikóban klasszikusan levesekhez, páclevekhez, szószokhoz (egyebek között egyes salsa szószokba) és pörköltekhez használják.

Chipotle használata főzéskor

Háromféle formában találhatjuk meg: egészben szárítva, fűszerezve, vagy adobo szósz formájában. A legtisztább íz érdekében ragaszkodjon szárított egészhez vagy porhoz. Az adobo szószt szinte teljesen különálló (bár ugyanolyan finom!) hozzávalónak tartjuk, mivel az rengeteg különféle fűszert, ecetet és paradicsomot tartalmaz.

A Chipotles nagyon fűszeres! Áztassa be az egész szárított chilit forró vízbe, majd távolítsa el a magokat és a lehető legtöbb fehér hártyát. A legtöbb erő, amely lángra lobbantja a szánkat, ezekben a magvakban és membránokban található. A hő szabályozása érdekében apránként visszateheti őket a főzésbe. A chipotle port és a daráltat először nagyon óvatosan használja, és tetszés szerint adjon hozzá többet.

Természetesen az igazi vonzerő számunkra a füstös íz. Egy kis chipotle bármilyen formában olyan ízűvé varázsolja az ételeket, mintha órák óta sültek volna forró parázson. Levesek, szószok, pácok, vinaigrettek, tojásételek és tészta saláták mind előnyösek!

Források: wikipedia