Cayenne bors népies neve: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, ördögbors
Latin neve: Capsici fastigiati B.
Cayenne bors az újabban ismét divatba jövő pompásabbnál pompásabb izesítők, fűszerkeverékek és szószok alkatrésze. A cayenni bors a tropikus égövön (India, Afrika, Közép- és Dél-Amerika) honos paprikaváltozat gyümölcse. A törpe paprikához hasonlóan téglavörös színű. Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is, amelynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát. A közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is cayenne-i paprikának nevezik. (Az angol Cayenne pepper egyaránt jelenti e paprikafajtát és a Cayenne-borsot.) Egyes országokban paprika helyett használják. A mi paprikánknál azonban erősebb, csípősebb, maróbb ízű fűszer, ezért rendkívül óvatosan kell adagolni. Általában finom por alakban kerül forgalomba. Külföldön majd minden ház és étterem asztalán látható. Magas capsicin-tartalma miatt a háztartásokban jól elzárva, fénytől óva, sötét üvegben vagy fémdobozban kell tartani.
Cayenne bors felhasználása
Felhasználása: Erős, csípős ízű szószokhoz, mártásokhoz, sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos tálak ízesítésére, hering és savanyúságok eltevéséhez használják. Cayeni bors az alapanyaga a híres ,,Chilli” keveréknek és szósznak, mely szurokfű, paprika, fokhagyma, szegfűszeg és esetleg más házi szokásoknak, ízlésnek megfelelő fűszerek hozzáadásával készül.
Források: wikipedia