Borsmenta népies neve: borsos menta, angol menta, mitchen menta

Latin neve: Mentha piperita L.

Borsmenta hazánkban több száz holdon termesztett, jellemző illatú növény. Mint teanövény nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei (Menthae pip. folium) a konyhában igen sokszor jó szolgálatot tesznek. Egyes külföldi államokban az ürühúst, de más sültet is borsmenta-szósszal szervírozzák. Általában erősen érdekes menta íze miatt mint fűszert nálunk csak elvétve használják, pedig például gyümölcssalátának egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Ugyancsak pompás ízt kölcsönöz kakukkfűvel, majorannával együtt a pulyka töltelékének. Használata mindezen kívül rendkívül egészséges is, mivel emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásoknál, menstruációs zavaroknál stb. jó szolgálatot tesz. Használják még likőripari, kozmetikai készítményeknél. 

A növény illó olajat, cseranyagot, keserű anyagot, klorogénsavat tartalmaz.

Borsmenta termesztése

Termesztése: Jól megmunkált, mély rétegű, középkötött, jó vízgazdálkodású talajban nevelik, ősszel vagy tavasszal dugványozással, illetve sarjról tőosztással szaporítják. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják, fosztják a leveleket.

Források: wikipedia