Áfonya népies neve: afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza, molabogyó
Latin neve: Vaccinium myrtillus L.
Az áfonya termesztése széles körben elterjedt Észak-Amerikában és Európában. Az áfonya bogyók általában kicsik és gömbölyűek, sötétkékek vagy pirosak lehetnek, és kellemes, édeskés ízűek. Az áfonyák azonban nem csak finomak, hanem számos fontos tápanyagot is tartalmaznak, például C-vitamint, rostot, mangánt és antioxidánsokat.
A hazánkban Sopron és Vas megyei erdőkben, a Mátrában kisebb állományokban előforduló cserje. Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, itt általában csoportosan-tömegesen jelenik meg, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék színű termése (Myrtilli fructus) szolgáltatja a vadas ételek ezen híres ízesítőjét. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.
Az áfonyák sokoldalúan felhasználhatóak az étkezési és ital receptekben. A friss vagy fagyasztott áfonyákat használják gyümölcsitalokban, smoothie-kban, desszertekben és salátákban. Az áfonya ízesítőként is használható a húsételek, például a pulykahús vagy a marhahús mellé.
Az őz, nyúl, szarvas, fácán, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt szinte nélkülözhetetlen. Ezen ételekhez mártás, kompót, saláta vagy dzsem formájában lehet tálalni. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetnek értékes tápanyagot is juttatunk. Lekvár, szörp, bor vagy tea alakjában is fogyasztják, mert nagyon jó hatású a bélflórára, mivel a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi. Ezenkívül emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
A vörös áfonya-kövi málna- (V. vitis idaea) gyümölcse (Vitis idaeae fructus) a fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt lekvár, kompót, saláta.
Források: wikipedia