Izsóp népies neve: izsópfű, kerti izsóp
Latin neve: Hyssopus officinalis L.
Az izsóp a Földközi-tenger vidékéről került hozzánk. Kissé kámforos, fűszeres illatú és enyhén kesernyés ízű fűszernövény (Hyssopi herba). Már a bibliai zsoltárokban is szerepel a növény neve. Külföldön gyakrabban, nálunk ritkábban használják mind friss, mind száraz állapotban.
Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője. Húsok pácolására is kiválóan alkalmas. A növényt és illó olaját a konzerv- és likőripar is használja.
Illó olajat, glikozidát, cseranyagot, keserű anyagot, gyantát, cukrot tartalmaz. Jól elzárva tartandó!
Köhögéscsillapító, vérnyomásemelő, asztmás-hurutos bántalmakat szüntető, szélhajtó, gyomorerősítő, izzadáscsökkentő hatása van.
Izsóp termesztése
Talajban nem igényes, magról vagy tőosztással szaporítják március-áprilisban. A növény föld feletti részének levágása a virágzás kezdetén, júliusban és esetleg másodszor, szeptemberben történik.