Csillagánizs népies neve: csillagos ánizs, kinai ánizs 

Latin neve: Illicium verum H.

Csillagánizs igen kellemes, az ánizshoz hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű fűszer, mely Dél-Kínában honos. Dél-Ázsiában több helyen termesztett örökzöld fának a termése (Anisi stellati fructus). A termés sugarasan helyezkedik el és 8 csontkemény tüszőből áll. Minden tüszőben egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik.

Csillagánizs felhasználása

 Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez. Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

Illó olaj, gyanta-, csersav-, cukor-stb. tartalmánál fogva nagyon jó görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.

Források: wikipedia