Bazsalikom népies neve: bazsalikum, kerti bazsalikum, királyfű, németbors 

Latin neve: Ocimum basalicum L.

 

A bazsalikom hírnevét a balzsamozásba betöltött szerepével szerezte, s ennek megfelelően már az ókori egyiptomi múmiák esetében alkalmazták.

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került nem- régen hazánkba. Hamarosan itthon is kedvelt kerti, cserép- és füszernövény lett a népszerű és jellegzetes illatú bazsalikom. A nagy kereslet miatt ma már nagy területeken termesztik a dús aromájú, zöld színű, kis levelű és fehér virágú válto- zatát. Kellemes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény (Basilici herba), mely illó olajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tar- talmaz. A bazsalikom általánosan ismert és kedvelt fűszer, mely a kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Tárolásánál ügyeljünk arra, hogy fénytől óva, légmentesen legyen lezárva. Mint fűszer, különösen az igényes konyhákban, sokoldalúan kerül felhasználásra: leveseknél, főzelékeknél (különösen fehér babnál), salátáknál, szószoknál, pácoknál, sülteknél, mártásoknál, darált hú- soknál, halételeknél, kolbászáruknál, növényi ecetek készítésénél, továbbá ecetes és vizes uborka eltevésénél remek aromát kölcsönöz. Egyes halételek készítéséhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kiváló, illatos körítést nyerhetünk. Teáját gyomorerősítőül, étvágygerjesztőnek, felfúvódás ellen, szélhajtóul, gyomorfertőzésnél, köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, vízelhajtónak, vesegyulladásnál használják. Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére szolgál.

Bazsalikom termesztése

Bazsalikom termesztése: Általában barna homoktalajon március-április végén meleg- vagy langyoságyba vetik, és május elején a palántákat kiültetik. A virágzó növényt késsel vagy sarlóval vágják, és megszárítás után a virágos, leveles hajtásokat lemorzsolják.